Silkeborg Kirke

Til tro, til liv, til hver dag

Del siden

Kirkehøjskolen

Kirkehøjskolens møder er på skift tilrettelagt af Alderslyst, Mariehøj og Silkeborg sogne, og er hver gang kl. 10.00 - 12.15 i Medborgerhuset (med mindre andet er nævnt). Pris for morgenkaffe, rundstykker og foredrag: 50 kr.

Strand med tårn

Program for foråret 2019

Onsdag d. 23. januar kl. 10:00:

Biskop Elof Vestergaard, Ribe:

"Min byzantiske notesbog"

Det Byzantinske Rige angiver navnet på et historisk rige og en bestemt epoke fra 330.e.Kr. og frem til Konstantinopels fald i 1453 e. Kr. Konstantinopels fald blev enden på Det Byzantinske Rige, men det er stadig værdifuldt at beskæftige sig med og lade sig inspirere af arven fra Byzans og her fordybe sig i den byzantinske teologi, kunst og litteratur: Det er således i Det Byzantinske Rige, at kristendommen bliver rigsreligion, og kirke og kejsermagt dermed forbindes. Der sker desuden netop i denne periode en teologisk gennemtænkning af de religiøse billedes betydning i kirken.  Foredraget vil dog primært beskæftige sig med er eftertidens billede af Byzans som henholdsvis oplysningens og antikkens modbillede og samtidig til stor fascination.

Onsdag d. 6. februar kl. 10:00.

Lisbeth Weitemeyer, foredragsholddr og cand. mag. i dramaturgi:

"Henrik Ibsens kvindeskikkelser -  lad sandhed tale og løgn tie"

Henrik Ibsen skabte gennem sine teaterstykker stærke kvindeskikkelser, der kom til at stå i modsætning til den tid, de var skrevet ind i. Det er patirakatets og familiens sammenbrud. Det er vejen mod nye tider, hvor kvinderne kom til at tage deres skæbne i egen hænder i langt høje grad end den norm, der var gældende i 1800 tallets sidste halvdel..

I indledningen til foredraget skal vi høre om de dramatiske greb Ibsen brugte til at skabe sine unikke teaterstykker. Desuden ser vi på, hvordan hans liv, opvækst og uddannelse kom til at smyge sig ind og ud af arbejdet med akabe dramatik på højeste niveau.

Henrik Ibsen skabte med Et Dukkehjem begrebet "Det vidunderlige". Gennem flere kvindeskikkelser følger vi kvindernes ønske om det øjeblik, hvor det vidunderlige bliver givet til dem. Vejen fører gennem flere teaterstykker frem til Fruen fra havet og Ellida, der var den kvinde, der kom til at opleve det forløsende øjeblik

Onsdag d 20. februar kl. 10:00:

Peter Monberg Mouritzen, Silkeborg Arkiv:

"Tyske flygtninge i Silkeborg 1945-47"

Med afslutningen af Anden Verdenskrig overtog Danmark ansvaret for over 200.000 tyske flygtninge. Ansvaret og omsorgen for de mange mennesker førte til mange konflikter og kontroversielle problemstillinger i det danske samfund. Hør arkivar Peter Mouritsen fortælle om, hvordan udfordringen med de tyske flygtninge blev løst i Silkeborg og om tyskernes ophold på Silkeborg Bad.

Onsdag d. 6. marts kl. 10:00:

Sogne- og hospitalspræst Anette Kortegaard, Silkeborg:

"Skyld og skam"

I kirken tales der om synd, men det er måske ikke et ord, der siger moderne mennesker så meget. Derimod er skyld og skam en virkelighed, som mange mennesker slås med og søger hjælp til. Med udgangspunkt i sit arbejde som sogne- og hospitalspræst, vil Anette Kortegaard give et bud på hvordan kirken kan hjælpe og forholde sig til det svære emne.

 

Onsdag d. 20. marts kl. 10:00  i Silkeborg Bio:

Filmen "Manchester by the sea"

Sorg og tilgivelse i fiskerlejet

Kenneth Lonergan laver vedkommende og menneskeligt engagerende film, og hans seneste værk, 'Manchester by the Sea', er et intet mindre end fremragende drama om skyld og sorg.

'Manchester by the Sea' er en noget nær perfekt film uden så meget som en eneste falsk tone, en såre menneskelig familietragedie om sorg, tilgivelse og skyldfølelse sat i titlens isnende fotogene fiskerby i Massachusetts.

En oscarbelønnet film med Casey Afflec.

Hør en prædiken

Hør prædiken som podcast

En del af søndagens prædikener bliver optaget og udgives efterfølgende som podcast. Det giver dig mulighed for at høre og genhøre dem hjemme i ro og mag.

Gå til Podcast-arkiv

Livet i Kirken

Det sker

Læs mere

Onsdagsfællesskabet

09:30 — i krypten

Børnekirke

17:00 — v/ Susanne Kolby Rahbek

Læs mere

Kirkecafé

13:00 — Løvspringstur til Klosterlund

Læs mere

Pilgrimsvandring

10:00 — v/ pilgrimspræst Elisabeth Lidell

Gå til kalenderen

Præsterne i kirken