Sognet
Silkeborg er en nybyggerby. Før 1845 boede der kun ca. 30 mennesker i området. Da papirfabrikken blev bygget, voksede befolkningstallet langsomt. Men da landevejene blev bedre, og jernbanen kom til, kom der for alvor gang i væksten.

I 1845 var der meget langt til kirke for de mennesker, der slog sig ned omkring den nyanlagte fabrik, Over en mil at gå til sognekirken i Linå, Senere blev en stue i Silkeborg Hovedgård indrettet som byens første kirke, og digterpræsten J. C. Hostrup flyttede hertil (1856). Men det var først i november 1877, at Silkeborg Kirke stod færdigbygget efter 20 års møjsommeligt arbejde med at skaffe de nødvendige midler.
Kirken er tegnet af den københavnske arkitekt Sibbern. En korskirke i romansk stil, dengang med "åben tagstol", Men ved den omfattende restaurering i 1941-43 blev kirkerummet overhvælvet. Arkitekt Lønborg Jensen stod for dette smukke arbejde, der af en samtidig kollega blev kaldt "genialt".
l 1958 blev Mariehøj Sogn udskilt og Mariehøj Kirke indviet, men den gamle kirke ligger stadig som en hønemor i bymidten, yderligere forskønnet med nyt kobbertag (1967) og nyt gulv af norsk kvartsskifer, nedlagt i forbindelse med 100 års jubilæet 1977. Den har levet med i det meste af byens liv og ligger stadig værdigt og uomgængeligt for det fortravlede menneskes blik.
Du kan læse mere om hvordan kirkelivet opstod i Silkeborg.
Er du i tvivl om du hører til sognet, kan du undersøge det her - eller læse fakta om sognet her